Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Τι κάνει ένας ενενηντάχρονος επίτιμος;

Φτάνεις στην ηλικία των 90, και από την βαρεμάρα που πλέον είσαι συνταξιούχος και δεν έχεις τι να κάνεις, σε πιάνουν τα νεύρα σου.

Η οικονομική κρίση σου χτυπάει την πόρτα, γκαντέμη σε ανεβάζουν - γκαντέμη σε κατεβάζουν, ο γιος σου δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να γίνει υπουργός, η κόρη σου ακόμα να γίνει ηγέτης του κόμματος στο οποίο ανήκεις (και θα ανήκεις για αρκετά χρόνια ακόμα), η νέμεσις σου (Αντώνης Σαμαράς) μπήκε ξανά στην κυβέρνηση, η κόρη σου συμμαχεί μαζί του παρά την έντονη απέχθεια σου προς το πρόσωπό του, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ακόμα μπροστά στις δημοσκοπήσεις και άλλα πολλά.

Οπότε κάθεσαι και εσύ καημένε καθημερινέ συνταξιούχε, στα 90 σου, και ξύνεις παλιές πληγές.

Ας το πάρουμε, λοιπόν, από την αρχή.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εναντίον Κώστα Λαλιώτη

Μια υπόθεση που είχε αρχίσει από τον Νοέμβριο του 2001 και επανήλθε τώρα μετά από 8 περίπου χρόνια.

Ο κ. Λαλιώτης, Γενικός Γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε, είχε κατηγορήσει την Νέα Δημοκρατία ότι κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της το 89-93 χρηματιζόταν από την λιβεριανή εταιρία MAYO INVESTMENTS CORPORATION. Πιο συγκεκριμένα είχε πει ότι τα χρήματα αυτά πάνε είτε στην Ν.Δ. είτε στην οικογένεια Μητσοτάκη.

<<Η αποκάλυψη της «Ελευθεροτυπίας» για το μαύρο πολιτικό χρήμα (6 εμβάσματα ύψους 20 εκατ. Μάρκων) που φέρεται να διοχετεύθηκε από την Siemens στην εταιρεία Mayo, χρηματοδότρια της Νέας Δημοκρατίας επί κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δημιουργεί μείζον ζήτημα για την δικαιοσύνη>> (μέρος από άρθρο που βρίσκεται εδώ.
Αυτό είχε γίνει για να παραχωρήσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την κατασκευή του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, στην γερμανική εταιρεία Hochtief, με ευνοϊκούς όρους.
Δεν έγινε καμία νομική κίνηση για να βρεθεί ποιοι κρύβονταν πίσω από την δωροδοκία. Κανένας δεν ανέλαβε (κλασσική Ελληνική μέθοδος) πολιτικές ευθύνες και το θέμα θάφτηκε παρέα με τόσα άλλα σκάνδαλα.

Κάτι σαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την SIEMENS. Πολιτικές ευθύνες πουθενά. Μόνο ένα πρόσωπο βρέθηκε εκτός του κόμματος και από ότι φαίνεται και αυτή η υπόθεση, θα πάει στο σκανδαλο-νεκροταφείο.

Πολιτικά κόμματα δωροδοκούνται, ο λαός το μαθαίνει και κανείς δεν αντιδρά. Όλοι παραμένουμε παθητικοί δέκτες και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το κόμμα που μας “έλαχε”.

Ίσως να είμαστε “όμηροι” των πολιτικών προσώπων που κάποτε επιλέξαμε (ή καλύτερα, επέλεξαν άλλοι για εμάς). Όταν ακόμα οι διαθέσεις τους ήταν αγνές και εμείς ανίδεοι. Μόνο που αυτοί “εξελίχθηκαν” ενώ εμείς παραμείναμε ανίδεοι.

Επιστροφή.

Η Νέα Δημοκρατία παραδέχθηκε, τότε, ότι χρηματιζόταν.
Κάπου εκεί, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έκανε μήνυση κατά του Κώστα Λαλιώτη, για συκοφαντική δυσφήμηση.

Δυσφήμηση;
Και συκοφαντική;
Μα, κύριε επίτιμε, το όνομα σας, εμπλεκόταν σε μια υπόθεση δωροδοκίας όταν βρισκόσασταν εσείς στην κυβέρνηση.
Ήταν καθήκον του κ. Λαλιώτη (και του κάθε Λαλιώτη) εφόσον είχε στοιχεία στην διάθεση του, να τα αποκαλύψει (ακόμα περισσότερο επειδή αφορούσε πολιτικούς του αντιπάλους).
Τις κινήσεις του κ. Λαλιώτη, υποστήριξε από πίσω, ολόκληρο το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν αφορούσε μια προσωπική διαμάχη αλλά μια σύγκρουση τον δυο κεντρικών πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας.

Δικαιώθηκε στο δικαστήριο ο κ. Μητσοτάκης και το πρόστιμο που έπρεπε να πληρώσει ο κ. Λαλιώτης ανερχόταν στα 100.000 ευρώ.
Δυστυχώς δεν γνωρίζω με τι πρόσχημα δικαιώθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Είπανε πως όλοι οι ισχυρισμοί του κ. Λαλιώτη ήταν ψευδείς.

Ο κ. Λαλιώτης δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια. Στην προκειμένη περίπτωση, το δίκαιο ήταν με το μέρος του. Έκανε και αυτός μήνυση κατά του επίτιμου για ηθική βλάβη από υβριστικές φράσεις του κ Μητσοτάκη. Δικαιώθηκε και αυτός και το πρόστιμο που έπρεπε να καταβάλλει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Λαλιώτη ανερχόταν στα 20.000 ευρώ (πρωτοδίκως περίπου 59.000 ευρώ).
Μετά από τόσα χρόνια ο κ. Λαλιώτης αρνήθηκε να υποβάλλει το ποσό που πρέπει.

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν έφτασε στο σημείο να θέσει το πατρικό σπίτι του κ. Λαλιώτη στα Δολιανά, σε πλειστηριασμό και είπε ότι τα 100.000 ευρώ θα τα παραχωρήσει στους πυρόπληκτους της Ηλείας.

Έδωσε και 3 μέρες προθεσμία στον κ. Λαλιώτη, σε περίπτωση που αποφασίσει να δώσει τα χρήματα, για να μπορέσει να τα δανειστεί.

Τελικά, δέχθηκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να υποστηρίξει τον κ. Λαλιώτη δίνοντας αυτό τα χρήματα στον κ. Μητσοτάκη και γλυτώνοντας το σπίτι του κ. Λαλιώτη.

Έτσι, ο συνταξιούχος της ιστορίας μας, πέρασε χαρούμενα λίγο από τον χρόνο του. Βγήκε στα κανάλια, απέδωσε την δικαιοσύνη, υπενθύμισε στους πολιτικούς ότι δεν είναι υπεράνω του νόμου και θα κάνει και φιλανθρωπία με τα χρήματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν φύγει από αυτήν την ζωή (γιατί όπως είπε ο ίδιος θα τα γράψει στην διαθήκη του).

Τι ακριβώς θα προσφέρουν τα 100.000 ευρώ στου πυρόπληκτους, δεν το ξέρω, αλλά ας μην είμαστε αρνητικοί. Κάθε τέτοια κίνηση πρέπει να γίνεται παράδειγμα (έστω και εάν γίνεται με ξένα χρήματα και οι πυρόπληκτοι πρέπει να περιμένουν την διαθήκη του επίτιμου).

Το κακό είναι ότι κανένας δεν μπήκε στον κόπο να θυμηθεί, για ποιόν λόγο ξεκίνησε αυτή η βεντέτα μεταξύ τον δύο πολιτικών αυτών προσώπων (βλ. πιο πάνω αναφορά στην MAYO).

2 σχόλια:

  1. TA 100 XILIARIKA POU THA PANE EKEI POU PIGAN KAI TA ALA?DILADI STIS DIKES MAS TSEPES XA XAA RE BOURDOULA POU TELOUN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tromero pragma i isterofimia..Idios otan auth tha se akolouthei os "filanthropo" gia ton topo sou...parepiptodos..ekeini silogi apo arxaia ti douleia exei sto spiti tou "filanthropou" kai den einai ekei pou paragmatika tha eprepe na vriskete? DILADI SE KANA MOUSEIO?? (leme tora)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή