Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Ερώτηση #3 - Προς: Γ.Παπαθανασίου

Αγαπητέ Υπουργέ οικονομίας,

Με αυστηρά μηνύματα και ελεγκτές "Ράμπο" θα εξασφαλίσετε την αξιοποίηση των 28 δισ. ευρώ που "δανείσατε" στις τράπεζες της Ελλάδας;

Με μια απλή πρόταση δώσατε τα 28 δισ. ευρώ, από τις τσέπες όλων των Ελλήνων φορολογουμένων (των τίμιων βέβαια, επειδή ακόμα δεν έχετε λάβει μέτρα για τους Έλληνες που φοροδιαφεύγουν - η διαφήμιση περί φορολογικής συνείδησης, σαφώς, δεν είναι σοβαρό μέτρο - ).
Αυτή τη φορά δεν μπορείτε, πάλι, με μια απλή πρόταση να εγγυηθείτε ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού.

Υποστηρίζετε ότι δεν θα ανεχτείτε άλλο την πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες για τα υψηλά επιτόκια και την άρνηση τους να δώσουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις.

Ποιά είναι ακριβώς τα μέτρα που θα λάβετε για να εξασφαλίσετε την μεταφορά της ρευστότητας από τις τράπεζες προς τους πολίτες και στις επιχειρήσεις τους;
Πώς θα τιμωρήσετε τις τράπεζες που δεν θα αλλάξουν την πολιτική τους;
Θα τους "δανείσετε" λιγότερα ευρώ στην επόμενη δύσκολη φάση της οικονομίας;

Πώς μπορείτε να διασφαλίσετε την αξιοποίηση των 28 δισ. όταν στο πακέτο αυτό δεν έχετε θέσει προστατευτικούς όρους και προϋποθέσεις;

Επιλέξατε (εσείς, η κυβέρνησή σας και ο προκάτοχός σας) να στηρίξετε τις τράπεζες αντί να στηρίξετε τον λαό ο οποίος καταπιέζεται πολύ περισσότερο και πιο άμεσα από την κρίση, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να πλουτίζουν προκλητικά.

Με το 'πακέτο' αυτό, οι τράπεζες θα συνεχίσουν, απλά, να έχουν την άνεση να πλουτίζουν ΚΑΙ από τις μικρές επιχειρήσεις και τους πολίτες, που θα μπορέσουν επιτέλους να πάρουν, πάλι, δάνεια.

Όπως είπε και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών << τα 8 δισ. - από τα 28 δισ. για να μην ξεχνιόμαστε - (προσέξτε την επιλογή λέξεων) ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ να ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ (μηδενική εγγύηση) για την ενίσχυση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες μέσω δανεισμού. 5 δισ. ευρώ θα δοθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ενόψει μελλοντικών επισφαλειών λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και της διεθνούς κρίσης (τα κρατάμε σε καταθέσεις σαν να λέμε) και 15 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις για εξομάλυνση της διατραπεζικής αγοράς που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του κόστους του χρήματος με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό για επιχειρήσεις και νοικοκυριά (ενθαρρυντικό και ειλικρινά εύχομαι να βγει κάποιο αποτέλεσμα, αν και 15 δισ. ευρώ είναι πολλά για "εγγυήσεις")>>.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου