Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Δύο λέξεις που δεν αρκούν για να περιγράψουν την κατάσταση / Μπατσινομία.

Ντροπή

και

Αίσχος.

Φτάσαμε στο σημείο, οι δύο, πολύ βαριές, αυτές λέξεις, να μην αρκούν για να περιγράψουν την σημερινή κατάσταση του κράτους.

Η αστυνομοκρατία, στο μεγαλείο της!

Μας μπήκε το νέο έτος και με την ευκαιρία μας "μπήκανε" και οι αστυνομικές δυνάμεις.
Κάτι ήξερα και μιλούσα για βαζελίνη σε προηγούμενο άρθρο.

Στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (και άλλες πόλεις), η αστυνομία προφανώς είχε την εντολή να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Όχι με την έννοια που είχε όμως κατά την διάρκεια του Δεκεμβρίου αλλά μια καινούργια έννοια, που είχαμε καιρό να δούμε.
Βασικά να δούνε. Άλλοι. Εγώ και οι σημερινοί νέοι, δεν την προλάβαμε, επειδή με αυτήν την έννοια έκανε αισθητή την παρουσία της η αστυνομία από το 1967 μέχρι και το 1974 (κοινώς Χούντα). Και στα μετέπειτα χρόνια βέβαια, για να είμαι και πιο δίκαιος.

Είδαμε λοιπόν μια αστυνομία η οποία ουσιαστικά δεν προστάτευε πολίτες ούτε περιουσίες πολιτών, αλλά τον εαυτό της. Συλλήψεις, ξυλοδαρμοί, αποκλεισμός δημοσιογράφων και δικηγόρων και άλλα πολλά (υπερβολικά περιληπτικά πάντα).

Ο κ. Παυλόπουλος, από ότι φαίνεται, πήρε τα πάνω του τώρα που κράτησε την θέση του στο υπουργείο Εσωτερικών και αμόλησε τις αστυνομικές δυνάμεις ελεύθερες.

Πλέον δεν πρέπει να μιλάμε για Αστυνομία. Η λέξη αστυνομία προέρχεται από το "άστυ" και τον "νόμο" εννοώντας το όργανο που διασφαλίζει τον νόμο της πόλης και τον πολιτών. Κάτι τέτοιο, πλέον, δεν ισχύει.

Ας χρησιμοποιήσουμε έναν νέο όρο.

Μπατσινομία


Ο νόμος του Μπάτσου.
Αυτό μάλιστα. Ισχύει. Και εφαρμόζεται.

Ας δούμε και ένα τρανό παράδειγμα που δεν έδειξαν τα κανάλια (παρμένο από το www.tvxs.gr).



Θα παρακαλέσω να παρακολουθήσετε ολόκληρο το βίντεο.
Το βίντεο μαζί με το άρθρο που το συνοδεύει, βρίσκεται εδώ.
Αξίζει να το διαβάσετε.

"ΕΠΤΑΚΟΣΙΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΡΝΕΤΕ"

(παραλλαγή συνθήματος που φώναζαν κάποιοι από τους πατεράδες μας, όταν αυτοί κατέβαιναν στους δρόμους - τρεις κ' εξήντα παίρνετε και τον κόσμο δέρνετε -)

Ζήτω, λοιπόν, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΤΣΙΝΟΜΙΑ.

7 σχόλια:

  1. Υπάρχει ένα καθοριστικό σημείο που όταν κάποιος φτάσει σ΄αυτό, πρέπει να σταματήσει να "χρησιμοποιεί" τα γεγονότα ως πηγές συναισθημάτων (π.χ. πάθος για επικράτηση της δικαιοσύνης, συμπαράσταση προς αναξιοπαθούντες, κατάργηση του νόμου του ισχυρότερου κλπ χρήσιμα ...αγανακτισμένα).
    Το σημείο εκείνο, είναι υποχρεωμένος ή να το υπερβεί ή να συνεχίσει μονίμως να διαμαρτύρεται.
    Εκεί αρχίζει το σκάλισμα κάτω από την επιφάνεια. Η αναζήτηση εξήγησης. Η κατανόηση κοινωνικών νόμων. Η γνώση των κανόνων του παιχνιδιού.
    Λοιπόν, κάθε κοινωνικό σύστημα ΠΡΕΠΕΙ να έχει τη δύναμη να επιβάλλεται (στην ουσία να ζει), ακόμη και στα τμήματά της εκείνα που την αμφισβητούν. Αυτό το καταφέρνει ο (κάθε εποχής και απόκλισης) κλήρος, ο (κάθε τεχνολογικής μορφής) στρατός και το σύγχρονο παρακλάδι του (για τον εσωτερικό εχθρό) η αστυνομία.
    Για την ποιότητα της σκέψης και την παραγωγικότητα του προβληματισμού μας, απαιτείται η αποστασιοποίηση από τη (δικαιοληγημένη) έκρηξη του θυμικού.
    Τότε, αρχίζει η παραγωγή πολιτικής, που τελικά είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να αλλάξει κάτι.
    Νίκος Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TI NA KANOUN TA PAIDIA GIA NA PERASI H MERA TOUS-?MA PEZOUN ME TON KOSMO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Pragmatika xairomai pou zw ergazomai kai plirono forous,gia tin paroxi ipiresion i opioa parexaite apo tous kathe logis kratikous foris autis tis xwras..apo ton dimisio ipalilo pou se mia dimosia ipiresia tha mou sfragisei ena aplo eggrafo eos kai ton enoplo o opoios tha frontisei gia tin asfaleia mou ...i diatages einai diatages kai emeis aplos prepei na tis ipamoume...
    to ksepsasma pou egine me tin laoeksegersi ton Dekembriio me aformi to tragiko thanato tou alexi itan poli mikro se sigrisi me auta pou tha ginoun...
    giati sigoura tha ginoun.Brosta mas einai k erxonat ..oloi mas to niothoume kata kapoion tropo mesa mas.. toipota den teliose!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Re file, giati afaireses thn anarthsh? Kaneis logokrisia? De saresei na leei o kathenas thn apopsh tou? Giati evgales thn anarthsh tou twut? Pes mas gia na kseroume. Saresei na les alla oxi na akous antithetes apopseis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Dem.Nik. αυτός ο twut από μόνος του αφαίρεσε το σχόλιό του και ούτε εγώ είχα προλάβει να δω τι είπε. Μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. LOL re mlk mhtso LOL!!!, edo irthes na krakseis re? Ante pagene pline kana piato mlk. Hlia symfono mazi sou. Ase ton Mhtso epidi to mono pou kseri na kani ine na pai se blog kai na antidrai kai na prizi. kalo grapsimo

    ΑπάντησηΔιαγραφή