Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Δεν Χαμάς που δεν Χαμάς ...

Πρωτοχρονιάτικα είχαμε επεισόδια στην περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια διοχετεύεται ο μισός πολεμικός εξοπλισμός της Γης.

Μιλάω για την Μέση Ανατολή.
Ακόμα μια φορά άρχισαν οι εχθρότητες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.

Για να κάνουμε μια μικρή αναδρομή και περίληψη του ιστορικού της κάθε πλευράς για να δούμε ποιος την έχει μεγαλύτερη.

Χαμάς:

Ξεκίνησε ως τρομοκρατική οργάνωση μουσουλμάνων στην Παλαιστίνη με στόχο το Ισραήλ.
Βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας ήταν η αρχή τους.
Σιγά σιγά οι επιθέσεις αυτοκτονίας ελαττώθηκαν καθώς η οργάνωση άρχισε να εξοπλίζεται με όλο και πιο πολλά όπλα (ρουκέτες και τα συναφή).

Αργότερα η Χαμάς έγινε και πολιτικό κόμμα με θέσεις όπως "Το κράτος του Ισραήλ πρέπει, τώρα, να διαλυθεί και να επιστραφούν όλα τα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης".
Κανένα κράτος δεν δέχεται την "ετικέτα" του πολιτικού κόμματος καθώς δεν έπαψε να είναι και παράλληλα τρομοκρατική οργάνωση που συνέχιζε τις βομβιστικές επιθέσεις στα εδάφη του Ισραήλ.

Η Χαμάς δεν σταμάτησε μόνο σε αυτό όμως. Έστησε σχολεία, νοσοκομειακές μονάδες, βιβλιοθήκες και διάφορες άλλες κοινωνικές υπηρεσίες για τον Παλαιστινιακό λαό.
Οι ρουκέτες όμως, ρουκέτες και τα όπλα, όπλα.

Το 2007 με την βία η Χαμάς έδιωξε την Φατάχ (ας πούμε, το κεντρο-αριστερό κυβερνών, τότε, κόμμα) και πήρε την εξουσία στην Λωρίδα της Γάζας. Από τότε άρχισε νέος κύκλος επιθέσεων.

Το 2008 η Αίγυπτος ανεπίσημα ανακοίνωσε κάποιου είδους εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Δεν κράτησε και πολύ βέβαια μιας και η Χαμάς δεν κρατήθηκε και έριξε πάλι ρουκέτες.
Κατά την διάρκεια της εκεχειρίας οι Ισραηλινές αρχές είχαν βρει κάποιες σήραγγες που άνοιξε η Χαμάς για να περάσει στο Ισραηλινό έδαφος και για να περνάει τα λαθραία όπλα της.

Κάπως έτσι φτάνουμε και στα σημερινά που η Χαμάς έριξε μερικές ρουκέτες και σκότωσε 4 Ισραηλινούς (3 πρέπει να ήταν άμαχοι).

Ισραήλ:

Κράτος που δημιουργήθηκε με τις ευχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να έχουν πατρίδα όλοι οι Εβραίοι της Γης.

Έτσι λοιπόν πήγανε στην περιοχή των προγόνων τους. Βέβαια αγνόησαν το γεγονός ότι τόσους αιώνες μετά τον Μωυσή, κάποιος άλλος λαός βρήκε την γη του εκεί.
Δεν μας ενοχλεί βέβαια αυτό, γιατί έχουμε ένα πολύ ισχυρό λόμπι στην Αμερική και κάνουμε ότι θέλουμε τους πολιτικούς εκεί πέρα.

Έφτασε στο σημείο, η Αμερική, να έχει δώσει στο κράτος του Ισραήλ, τόσα χρόνια, το ίδιο χρηματικό ποσό με όσο έδωσε για τις υπόλοιπες ηπείρους (βλ. ειδικά την υπανάπτυκτη Αφρική).

Φτάνουμε λοιπόν να έχουμε ένα νεοσύστατο κράτος (μικρό κιόλας) το οποίο μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια (2007-2009) να έχει καταδικαστεί από το Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNHRC) πάνω από 15 φορές. Το ίδιο το Ισραήλ μαζί με τις Η.Π.Α. μποϊκοτάρανε τις διαδικασίες αυτές.

Το Ισραήλ απαντούσε στις τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς με μαζικούς βομβαρδισμούς (καθώς ακόμα ελέγχει τον εναέριο χώρο της Λωρίδας της Γάζας) οι οποίες σχεδόν όλες τις φορές πετύχαιναν και άμαχους Παλαιστίνιους.

Πιο παλιά οι Ισραηλινές αρχές μάζευαν και Παλαιστίνιους με "δήθεν" κατηγορίες για συνεργασία με την Χαμάς τους οποίους βασάνιζαν. Κυκλοφορούν βίντεο στο ίντερνετ με Ισραηλινούς αστυνομικούς (ή στρατιωτικούς δεν είμαι σίγουρος) οι οποίοι αρπάζουν τα παιδιά από τις μάνες τους με το ζόρι και τα φορτώνουν σε κλούβες.

Με το που μπήκε το 2009 το Ισραήλ έβαλε μπροστά το σχέδιο που ετοίμαζε, για χερσαία εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας.

Ούτε καν ζήτησε άδεια των Η.Π.Α. πριν προχωρήσει στη χερσαία επίθεση. Λες και την χρειάζεται. Και να την ζητούσε, ναι θα τους έλεγαν.

Σύντομα άρχισαν όλοι να τρέχουν από εδώ και από εκεί και να προσπαθούν με διπλωματικούς τρόπους να ηρεμήσουν την κατάσταση στην περιοχή.

Ψάχνουν όλοι τώρα να βρουν ηθική στον πόλεμο που ξεκίνησε. Δεν υπάρχει ηθική στον πόλεμο. 4 δικοί μας για όλον τον λαό σας. Πήγε μια τρομοκρατική οργάνωση να τα βάλει με ένα κράτος του οποίου τα αφτιά τα χαϊδεύει μια Αμερική.

Έχεις εκεχειρία με το Ισραήλ και το μόνο που σκέφτεσαι είναι να πάρεις ρουκέτες αντί να προσπαθήσεις να ταΐσεις τον λαό σου; Το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του και δεν επιτρέπει τρόφιμα και πρώτες ύλες να περνάνε στην Γάζα. Από την μια θέλουμε τα τρόφιμα, από την άλλη συνεχίζουμε να βομβαρδίζουμε.

Αφού ξέρεις ότι θα σε ρημάξουν ... μην τα βάζεις μαζί τους. Ο λαός σου θα πονέσει από τις ίδιες σου τις πράξεις.

Βγήκαν και όλοι οι μεγάλοι ηγέτες να μιλήσουν.
Της Αμερικής, της φταίει η Χαμάς, της Ευρώπης, το Ισραήλ.

Στο τέλος θα μας βγάλουν όλους αντισημιτιστές και οι άλλοι θα μας λένε άπιστους.

Δίνουμε τροφή στους εξτρεμιστές φανατικούς τρομοκράτες μουσουλμάνους και δεν το καταλαβαίνουμε.

Ας δούμε τι θα κάνει και η κ. Χίλαρι Κλίντον η οποία θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. σε μερικές μέρες.

Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Χαμάς θα σταματήσει και αυτή τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχτεί μια "ουσιαστικά μονόπλευρη εκεχειρία". Η Χαμάς λέει ότι δεν δέχεται εκεχειρία εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις εχθροπραξίες και ανοίξει τα σύνορά του για τροφή και πρώτες ύλες και έτσι δημιουργείται ένας κύκλος χωρίς αρχή και τέλος.

Πέρα από όσα είπα, εύχομαι (όπως όλοι μας, θέλω να πιστεύω) να λήξει η υπόθεση χωρίς άλλη βία.
Καλή τους τύχη.

(οποιαδήποτε διόρθωση και/ή σχόλιο είναι θεμιτό - μπορεί να παρέλειψα κάτι πολύ σημαντικό - )

3 σχόλια:

  1. Η κατάσταση είναι έκκρυθμη.

    Δυστυχώς κανενός τα αιτήματα δεν είναι πρακτικά δυνατό να πραγματοποιηθούν.

    Ούτε οι ισραηλινοι μπορούν να σηκωθούν να φύγουν, όπως ζητάει η Παλαιστίνη
    Ούτε η Χαμάς θα πάψει ποτέ να καταφεύγει στην βία για να προωθήσει τον αγώνα της, τους πνίγει βλέπεις το δίκιο τους.

    Ποιός είσαι εσύ παγκόσμιε νταβατζή θείε Σαμ που έρχεσαι με το έτσι θέλω, κάνεις πλάτες στον εισβολέα που μου τσαμπουνάει ένα «ο Σολωμοντας είχε ναό εδώ, άρα είναι δικά μου εδάφη», με πετάτε έξω από το σπίτι μου και ζητάτε και τα ρέστα; Κάτι τέτοια βλέπει και ο Άνθιμος και θέλει να ξεσηκώσει τα περήφανα γηρατειά της Ελλάδας να πάρουνε πίσω την Πόλη.

    Πολύ φοβάμαι ότι εφόσον δεν υπάρχει καμία ειρηνική λύση για την ικανοποίηση των αιτημάτων αμφότερων των αντιμαχόμενων πλευρών, ο πόλεμος θα συνεχιστεί εκεί μέχρι να επικρατήσει νεκρική σιγή, γιατί είτε ο ένας θα εξολοθρεύσει τον άλλο, είτε θα αλληλοκαταστραφούν.

    Ερώτηση για προβληματισμό;
    Το Ισραήλ έχει πυρηνικά;
    Αν ναι, τους έχετε ικανούς να τα ρίξουν;

    Υ.Γ. εξοργίζομαι με τα βρώμικα παιχνίδια τύπου «γιατί μπορώ». Το Ισραήλ κάνει το μακελειό τώρα στην Γάζα γιατί μπορεί, ο Πολιτικός παίρνει την μίζα γιατί μπορεί, η εκκλησία κόβει ράβει γιατί μπορεί, ο Χίτλερ έκανε γενοκτονίες γιατί μπορούσε κ.ο.κ. Δεν είναι δικαιολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η έκφραση "ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι" νομίζω κολλάει άψογα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ.

    Ο Εχούντ Ολμέρτ (πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ) δήλωσε ότι έχουν πυρηνικό και χημικό εξοπλισμό.

    "Δεν απειλούμε ούτε απειλήσαμε ποτέ οποιοδήποτε έθνος με εξαφάνιση. Απλά θέλουμε να ζούμε χωρίς τον φόβο της τρομοκρατίας. Το Ιράν, από δίπλα, έχει δηλώσει ανοιχτά ότι έχει πυρηνικά και θέλει να αφανίσει το Ισραήλ. Ισχύει με εμάς το ίδιο όπως και με την Αμερική, την Γαλλία και την Ρωσία." είχε δηλώσει το 2006.

    Τώρα, κατά πόσο θα τηρήσουν τα λόγια τους... δεν τολμώ ούτε να σκεφτώ τις συνέπειες...


    (για περαιτέρω διάβασμα:)

    http://www.fas.org/nuke/guide/israel/nuke/

    http://www.democracynow.org/2006/12/12/headlines

    http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_and_weapons_of_mass_destruction

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν μιλάμε για λωρίδα της Γάζας, στην ουσία μιλάμε για ένα γκέτο, όπου ο αποκλεισμός της σχεδόν ποτέ δεν ‘έπαψε. Το αν οι Παλαιστίνιοι εξέλεξαν την Χαμάς να τους εκπροσωπεί αυτό δε σημαίνει ότι θα έπρεπε να ρωτήσουν το Τελ Αβίβ.
    Όσο για τους πυραύλους , αν δεν προκαλούσαν την ηγεσία του Ισραήλ, σήμερα θα συνέχιζαν να πεθαίνουν χωρίς νερό και φάρμακα, χωρίς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και μεις θα ήμασταν ήρεμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή