Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Προεκλογικό "Μπαχαρικό" #1 - Στρατιωτική Θητεία

Μετά την σύνταξη του άρθρου "Το <<μαγειρείο>> της πολιτικής" (μπορείτε να το βρείτε εδώ) μου ήρθε ιδέα για μια νέα σειρά μικρών άρθρων:

Προεκλογικά "Μπαχαρικά"

Έτσι λοιπόν θα ονομάζεται αυτή η σειρά που θα αφορά, τι άλλο, διάφορα θέματα που, ξαφνικά, θυμούνται τα πολιτικά κόμματα όταν είναι προεκλογική περίοδος.
Και βέβαια, τα θυμούνται και τα παρουσιάζουν καθαρά και μόνο για να κλέψουν μερικές ψήφους από εδώ και από εκεί και για να καλύψουν όλα τα άλλα θέματα των προγραμματικών δηλώσεων τους που ενδέχεται να μην "αρέσουν" στον λαό.

Περνάμε σιγά σιγά στο πρώτο "μπαχαρικό" μας:


Προεκλογικό "Μπαχαρικό" #1 - Μείωση Στρατιωτικής Θητείας


Αυτό το μπαχαρικό έχει την ιδιότητα να μυρίζει από μακρυά. Και η μυρωδιά του έχει την χαρακτηριστική οσμή των εκλογών. Λειτουργεί πολύ καλά, όμως, ακόμα και εάν έχει αναγγελθεί προεκλογική περίοδος.

Συνήθως χρησιμοποιείται όταν το κυβερνών κόμμα δεν έχει ανακοινώσει ακόμα εκλογές αλλά οδεύει προς εκείνη την μεριά και πρέπει σιγά σιγά να προσελκύει ψηφοφόρους.
Αλλιώς χρησιμοποιείται από αντιπολίτευση για να δελεάσει και αυτή άτομα τα οποία σε 2-3 χρόνια θα κληθούν να υπηρετήσουν την μάνα πατρίδα.

Τα τελευταία 7-8 χρόνια ακούγεται πολύ η μετατροπή της 12μηνης στρατιωτικής θητείας, σε 9μηνο.
Όλοι οι υπουργοί εθνικής αμύνης, αργά ή γρήγορα, προαναγγέλλουν κάποιες αλλαγές στην στρατιωτική θητεία.
Μάλλον το υπουργείο είναι γκαντέμικο, αφού όλο κάτι γίνεται και ποτέ δεν περνάνε τα μέτρα αυτά.

Τέλος πάντων.

Η μείωση στρατιωτικής θητείας είναι ένα "ελπιδοφόρο" προεκλογικό μπαχαρικό που αφορά:

-Πολιτικούς: πιστεύουν ότι θα βγουν στην εξουσία μιας και με το προεκλογικό αυτό μέτρο νομίζουν ότι θα κερδίζουν μερικές ψήφους παραπάνω
-(κάποιους) Στρατιωτικούς: πιστεύουν ότι ναι μεν θα μειωθεί η θητεία, αλλά τουλάχιστον τώρα δεν θα γίνονται μετατάξεις και οι νέοι θα προτιμούν και πάλι τον στρατό Ξηράς, μιας και όλοι ως τώρα θέλουν αεροπορία και ναυτικό (αραλίκι στο μεγαλείο του)
-Νέους και φοιτητές: πιστεύουν ότι όσο λιγότερο χρόνο χάσουν στον στρατό τόσο το καλύτερο (απλά πράγματα)
-Μανάδες και γονείς: ανησυχούν για το παιδί τους που θα πρέπει να πάει στον στρατό σε μερικά χρόνια και για το πως θα αντέξει 12 μήνες εκεί μέσα

Το νόημα είναι ότι, όλοι βγαίνουν και μας παρουσιάζουν το μπαχαρικό στην συσκευασία του (λες και είναι διαφήμιση απορρυπαντικού) και μας έχουν να περιμένουμε 3 χρόνια (περίπου) κάθε φορά για να το ξαναβγάλουν και να μας το ξανά δείξουν.
Είναι κρίμα τόσο ωραίο προϊόν να μένει στο ράφι του πολιτικού "μαγειρείου" και να το χρησιμοποιούν μόνο για μόστρα του στυλ "άααα δείτε, διαθέτομεν και αυτό το μπαχάρι στο μαγαζί μας! Προτιμήστε μας!".

Κρίμα, Κρίμα.

1 σχόλιο: