Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Γιατί τους δικαιολογείτε;

Έχω βρεθεί αμέτρητες φορές σε παρέες όπου έχουμε πιάσει τις πολιτικές συζητήσεις.

Τις περισσότερες φορές, η κουβέντα θα πιάσει και την χούντα, τις δικτατορίες και τον φασισμό.
Σε κάποιες από αυτές, βρέθηκαν άτομα που πάνω στην κουβέντα είπανε την κλασσική θεϊκή ατάκα:

"Ναι αλλά αυτοί κάνανε και πάρα πολλά έργα!"
ή
"Μεγάλα έργα στην Ελλάδα έγιναν επί χούντας"


Σήμερα στην κουβέντα δεν θυμάμαι ακριβώς πως πέσαμε πάνω στην υπόθεση αυτή, αλλά θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι γύρισα και είπα "κοίτα να δεις που ηρωποιήσαμε έναν φασίστα" αναφερόμενος στο όχι, του Μεταξά το 1940, το οποίο έχουμε καθιερώσει να γιορτάζουμε κάθε χρόνο με παρελάσεις και τα συναφή (έθιμο που, να μην ξεχνάμε, καθιέρωσε άλλη δικτατορία).

Ίσως να υπερέβαλα και να ήταν πιο "δίκαιο" να πω ότι ηρωποιήσαμε τα λόγια ενός δικτάτορα ή τον "ηρωικό τρόπο" με τον οποίο αντέδρασε για ολόκληρο το έθνος (τότε τον μάρανε ο λαός).
Βέβαια η έννοια της δικαιοσύνης είναι ένα μεγάλο ψέμα στα μυαλά των φασιστών και των παρελκόμενων. Αλλά ας τους κάνουμε την χάρη μιας και εμείς είμαστε οι πολιτισμένοι.

Και για να είμαι ακόμα πιο δίκαιος θα πω ότι τον τιμάει πολύ η απάντηση που έδωσε στον Ιταλό (εάν όντως έτσι διαδραματίστηκαν τα γεγονότα εκείνης της νύχτας).
Και πάλι οι λόγοι που επέλεξε να το πει, δεν είναι ξεκάθαροι αλλά αυτό δεν είναι το θέμα.

Γιατί πρέπει να γυρίσει κάποιος και να πετάξει την εξυπνάδα περί "έργων";
Γιατί να δικαιολογήσεις κάποιον δικτάτορα;
Αυτός θα δικαιολογούσε έναν δημοκράτη; Ας μην ξεγελιόμαστε από την "δημοκρατική μάσκα" που φοράνε στις μέρες μας.

Υπό οποιοδήποτε καθεστώς τα έργα αυτά θα γίνονταν και θέλω να πιστεύω ότι θα γίνονταν και ακόμα περισσότερα, από ένα δημοκρατικό πολίτευμα, ειδικά εφόσον η χώρα βρισκόταν στα πρώτα αναπτυξιακά της βήματα για την ένταξή της στην μοντέρνα δυτική Ευρώπη.

Κοιτάνε κάποιοι να δικαιολογήσουν άτομα, τα οποία κατέλυσαν με την βία την δημοκρατία, "βίασαν" τον λαό όσο κανείς άλλος σε (κατά τα άλλα) ειρηνική περίοδο μετά τον σχηματισμό του πρώτου Ελληνικού κράτους, σκότωσαν ανθρώπους απροκάλυπτα, έστειλαν σε εξορία άλλους τόσους, βασάνισαν κόσμο και κοσμάκι με την παρά μικρή ψεύτικη δικαιολογία, δημιούργησαν και κληροδότησαν το παρακράτος που δρούσε για αρκετά χρόνια μετά την μεταπολίτευση, δεν κάνανε καμία παρέμβαση στο θέμα της Κύπρου.
Σαφέστατα, η λίστα δεν τελειώνει εκεί, αλλά αυτά μου έρχονται τώρα πρόχειρα (όχι ότι είναι και λίγα).
Συγκρίνεται το οδικό σύστημα που παρέδωσε η χούντα (το οποίο είναι και απαράδεκτο) με όσα αναφέρονται πιο πάνω; Που βάζανε φαντάρους να σκάβουν με τις μέρες για να ετοιμάσουν έναν ρημαδιασμένο δρόμο.
Όποια και να ήταν η κυβέρνηση εκείνη την περίοδο, θα έκανε τα έργα αυτά, τα οποία με σοβαρότητα και σιγουριά αναφέρουν κάποιοι ανίδεοι.
Στο κάτω κάτω, εάν δεν έκανε και αυτά τα υποτυπώδη, για να φαίνεται ότι παράγει έργο, τότε θα τους είχε γδάρει ο γδαρμένος λαός πολύ νωρίτερα.

Φτάνει πια.Μην τους δίνετε άλλο πια αξία. Δεν προσέφεραν τίποτα. Μην μπαίνετε στον κόπο να τους δικαιολογήσετε. Καιροσκόποι της ιστορίας με τρομερή ανάγκη για εξουσία.

Υ.Γ. Όπως έχει την τάση να προσθέτει, ένας φίλος, στα λόγια αυτών που μιλάνε για έργα επί χούντας, ναι, ένα από τα μεγάλα έργα της χούντας είναι και η καινούργια πύλη του πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου