Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Έχει να γίνει ... του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Από τις πρώτες κινήσεις του νέου πρωθυπουργού ήταν η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.
Πολλοί δυσαρεστήθηκαν.
Θα έπρεπε πραγματικά όμως να αντιδράσουμε έτσι;

Η κατάργηση ενός πραγματικά άχρηστου υπουργείου, μόνο και μόνο επειδή έχει την ονομασία Μακεδονία μέσα, σημαίνει ότι ξαφνικά δίνουμε το όνομα στην ΠΓΔΜ;
Οι υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης, παραδοσιακά, ήταν άτομα που, είτε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ, δεν προσέφεραν τίποτα.
Η δήλωση των Οικολόγων Πράσινων σχετικά με το θέμα, συνοψίζει, πολύ πετυχημένα τι εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος η θέση αυτή και είναι πραγματικά διαφωτιστική.
«Ήταν ένας παρωχημένος θεσμός που εξυπηρετούσε μονάχα τις πελατειακές σχέσεις του εκάστοτε υπουργού, ο οποίος δια του διορισμού εξασφάλιζε την επανεκλογή του και έπρεπε να είχε καταργηθεί εδώ και πολύ καιρό».

Ούτως η άλλως ας μην ξεχνάμε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν καθοριζόταν ούτε καν επηρεαζόταν από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ούτε από τον υπουργό του.

Από εκεί και πέρα το πως θα χειριστεί η νέα κυβέρνηση, το θέμα ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι άλλη υπόθεση.
Εμείς, ως σωστοί και ενεργοί πολίτες (τουλάχιστον κάποιοι από εμάς) θα παρακολουθούμε από κοντά και προσεκτικά και όταν και εάν θα έρθει ώρα θα αντιδράσουμε.

Όπως είπα στην αρχή, πολλοί, ιδιαίτερα οι Θεσσαλονικείς, δυσαρεστήθηκαν με την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, μιας και νόμιζαν και νομίζουν ότι έτσι η νέα κυβέρνηση επιλέγει να μην δώσει μερίδιο εξουσίας στην βόρεια Ελλάδα.
Σίγουρα μπορεί η Θεσσαλονίκη να μην έχει υπουργείο αλλά έχει δύο υφυπουργούς με έδρα την Θεσσαλονίκη.
Συγκρίνεται ένας υπουργός με δύο υφυπουργούς;

Ναι, συγκρίνεται.
Μάλιστα, σε αντίθεση με την θέση "γλάστρα" του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, οι υφυπουργοί που ήρθανε στην Θεσσαλονίκη έχουν αρμοδιότητες και μάλιστα με μεγάλη βαρύτητα.
Μιλάμε για υφυπουργό Εσωτερικών και υφυπουργό Οικονομίας, που οι αποφάσεις τους -τουλάχιστον από όσα μας έχουν πει από την κυβέρνηση ως τώρα- δεν αφορούν μόνο την Μακεδονία και την Θράκη αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

Οπότε ας μην λέμε ότι η κατάργηση του υπουργείου αυτού ήταν μείζονος εθνικής σημασίας ή ότι μπορεί να κρύβει κάτι άλλο από πίσω.
Δεν κοροϊδευόμαστε.

Η Θεσσαλονίκη ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε σε αυτό το θέμα.


Α, και ας μην ξεχνάμε ποιος δεν ήθελε να δώσει οριστική λύση στο θέμα όταν οι Σκοπιανοί δεχόντουσαν το όνομα <<Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας>> και θα διευκρίνιζαν ότι ο πληθυσμός τους ήταν σλαβικής προέλευσης.
Δεν λέμε το όνομα για λόγους ψυχοσωματικής υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου